Marianne Vulker- van der Pas en Frans Vulker
Sleutelbloem 1, 1689 PZ Zwaag - Tel.: 0229-271217 - info@fysiotherapiedekorenbloem.nl
[a -] Text [A +]

nieuws

Verzekeringen en fysiotherapie

Het jaar loopt op zijn eind en dat betekent dat u van uw verzekeraar een vernieuwde aanbieding krijgt voor een basisverzekering(HV) en een aanvullende verzekering(AV).

De basisverzekering omvat een pakket dat op inhoud bepaald wordt door de overheid. U bent wettelijk verplicht een HV af te sluiten. Zorgverzekeraars kunnen alleen met elkaar concurreren ten aanzien van de prijs. 

Aanvullende verzekeringen worden afgesloten op vrijwillige basis, u bent tot niets verplicht. U hebt de vrijheid zelf te bepalen wat, en hoeveel daarvan, u in uw aanvullende polis wil opnemen. Uiteraard hangt er wel een prijskaartje aan. Ook daarin kunnen zorgverzekeraars van elkaar verschillen. 

Het wordt dus een periode van goed kijken en vergelijken. Stel dat u verwacht fysiotherapie nodig te hebben, bijvoorbeeld omdat er een operatie zit aan te komen aan knie of heup, of u wil gewoon goed verzekerd zijn wanneer u van fysiotherapie gebruik wilt maken. Bedenk daarbij dat u voor elk gezondheidsprobleem altijd de eerste twintig behandelingen fysiotherapie zelf moet bekostigen. Het is dan wel zo prettig wanneer u dat vergoed kunt krijgen vanuit uw aanvullende verzekering.

 

 

Gesuperviseerde looptherapie bij Claudicatio Intermittens

Marianne maakt sinds november 2011 deel uit van ClaudicatioNet, een landelijk netwerk waarin vaatchirurgen, huisartsen, nurse practitioners en fysiotherapeuten samenwerken. Het netwerk is opgericht voor de behandeling en begeleiding van patiënten met claudicatio intermittens (CI). Claudicatio Intermittens staat in de volksmond bekend als etalagebenen. 

Het doel van het netwerk is om ook bij u in de omgeving op gestructureerde wijze gesuperviseerde looptherapie en oefentherapie aan te bieden.  Marianne maakt sinds november 2011 deel uit van dit netwerk.      

Perifeer arterieel vaatlijden (PAV) is een uiting van atherosclerose (slagaderverkalking) in de benen. Het meest voorkomende symptoom is claudicatio intermittens. Patiënten met CI hebben een stenose ofwel vernauwing van één of meerdere bloedvaten. Achter de stenose komt bij inspanning te weinig zuurstof, wat pijn en/of kramp veroorzaakt in de beenspieren.Afhankelijk van de plaats van de stenose ontstaat pijn in de kuit, bil of bovenbeenspieren tijdens het lopen, waardoor patiënten moeten stoppen met lopen. Na enige minuten rust kunnen zij het lopen weer hervatten. Door de afgenomen loopafstand dreigt een sociaal isolement, naast het daadwerkelijk niet kunnen lopen schamen veel patiënten zich om het zichtbaar hinken of om op straat stil te staan. Dit gaat vaker gepaard met een inactieve leefstijl waardoor patiënten in een negatieve spiraal terechtkomen.

Wetenschappelijk onderzoek heeft inmiddels voldoende aangetoond dat gesuperviseerde looptraining bij de daartoe opgeleide fysiotherapeut de eerste keus is bij de behandeling van etalagebenen, dus zelfs boven het dotteren. Uw vaatspecialist kan u hier alles over vertellen.  

 

 

 

 

eXTReMe Tracker